- Intolerancija na hranu je obrnuta reakcija organizma na neku vrstu hrane, ili sastojka hrane, koja se događa svaki put kada se ta hrana konzumira, a naročito ako se konzumira u većim količinama.
- Intolerancija na hranu se dešava kada telo prestane biti sposobno da obradi određenu vrstu hrane. To se najčešće dešava jer telo nedovoljno proizvodi neku određenu hemiju ili enzim, a koji su potrebni za varenje te hrane.
- To nije isto što i alergija na hranu, jer imuni sistem nije aktiviran. Niti je isto što i trovanje hranom, koje je uzrokovano toksičnim supstancama koje bi izazvale simptome kod svakog ko bi jeo tu hranu. Intolerancija na hranu ne uključuje ni psihološke reakcije na hranu.
- Na primer, jedan od najčešćih tipova intolerancije je intolerancija na kravlje mleko, koje sadrži jednu vrstu šećera pod imenom laktoza. Intolerancija na hranu (laktozu) može proizvesti simptome veoma slične sindromu „slabog stomaka“. Mnogi ljudi imaju manjak enzima laktoze, koji se inače stvara u ćelijama kojim je obloženo tanko crevo. Bez tog enzima nije moguće razbiti mlečni šećer u jednostavnije forme koje se mogu dalje distribuirati putem krvotoka.
Ordinacija Life i Intolerancija na hranu
Šta je intolerancija na hranu?
Simptomi intolerancije na hranu
- Intolerancija na hranu će retko prouzrokovati ozbiljnu štetu po zdravlje, ali može biti uzrok neprijatnih simptoma, kao što su mučnina, nadimanje, bol u abdomenu, proliv… a sve to može početi satima, ili čak danima, nakon što smo konzumirali dotičnu hranu.
- Ozbiljnost simptoma varira u odnosu na to koliko čovek inače proizvodi određeni enzim, i u odnosu na to koliko je hrane konzumirao. Kod alkoholne intolerancije se može javiti intenzivno crvenilo kože, mučnina, drhtavica, glavobolja, kao i osećaj slabosti.
Test intolerancije na hranu
- Test intolerancije na hranu određuje biorezonantni sklad/nesklad između pacijenta i namirnica.
- Intolerancija na hranu se dešava kada telo prestane biti sposobno da obradi određenu vrstu hrane. To se najčešće dešava jer telo nedovoljno proizvodi neku određenu hemiju ili enzim, a koji su potrebni za varenje te hrane.
- Intolerancija na hranu će retko prouzrokovati ozbiljnu štetu po zdravlje, ali može biti uzrok neprijatnih simptoma, kao što su mučnina, nadimanje, bol u abdomenu, proliv… a sve to može početi satima, ili čak danima, nakon što smo konzumirali dotičnu hranu.