Najnovije Vesti

Simptomi intolerancije na hranu

Simptomi intolerancije na hranu

Simptomi intolerancije na hranu se često teško otrkivaju. Mogu se javiti satima ili danima nakon konzumacije određene hrane. U sledećim redovima možete pronaći informacije o simptomima intoleranicje, kao i inotleranciji generalno.

Šta je intolerancija na hranu?

Koji je Vaš problem? Tamni podočnjaci, osip nepoznatog porekla, letargija, nos koji neprestano curi i blokirani sinusi … i sve se to pojavilo bez nekog vidljivog razloga, potpuno nenadano!

Sve to mogu biti simptomi intolerancije na hranu.

Intolerancija na hranu predstavlja telesnu reakciju na protein iz određene vrste hrane. Uobičajena vrsta intolerancije na hranu, za koju ste verovatno već čuli, je intolerancija na laktozu, koja predstavlja reakciju najednu vrstu proteina iz mleka.

Ove reakcije su izazvane IgG (imunoglobulin) antitelima. Oni se razlikuju od antitela koje uzrokuju alergije na hranu, a označavaju se kao IgE. I alergija na hranu, kao i intolerancia na hranu mogu biti detektovane testiranjem krvi.

Intolerancija na hranu je začuđujuće česta, i pogađa preko 75% ljudi Zapadne hemisfere. Na primer, najmanje tri četvrtine odraslih ljudi pati od nekog stepena intolerancije na laktozu.

Uprkos tome, intoleranciju je teško identifikovati po reakciji, jer se mogu javiti satima ili čak danima nakon uzimanja određene hrane. U poređenju sa tim, alergije izazivaju trenutne, jače, reakcije, i zbog toga ih je lakše identifikovati.

Simptomi intolerancije na hranu uključuju:

  • Glavobolje;
  • Učestale prehlade i infekcije;
  • Bol u leđima;
  • Gojaznost ili pothranjenost, uprkos zdravoj ishrani i vežbanju;
  • Gasovi ili podrigivanje;
  • Hronični umor;
  • PMS/mensturalni sindromi;
  • Svrab;
  • Gorušica;
  • Refluks;
  • Gljivične infekcije;
  • Glad za određenom vrstom hrane;
  • Anksioznost;
  • Promene raspoloženja;
  • Osipi na koži;
  • Polenske/sezonske alergije;
  • Proliv;
  • Zatvor;
  • Sindrom osetljivog želuca;
  • Afte usne duplje;
  • Upale sistema za varenje i/ili organizma generalno;

Mnogi od navedenih simptoma imaju uzroke i u drugim stvarima, i ne moraju obavezno biti simptomi intolerancije na hranu. Ipak, ako imate nekoliko od ovih simptoma, verovatnije je da su to simptomi intolerancije na hranu.

Takođe treba primetiti da hronični stres isto tako može uzrokovati  ovu vrstu simptoma, i u tom slučaju, „adrenalinska slabost“ treba biti posmatrana kao potencijalni doprinoseći faktor intoleranicji na hranu i pripadajuće simptome.

Intolerancija na hranu je velika prepreka za zdravo skidanje kilograma. Dok se vaše telo bavi upalama izazvanim intoleranicijom na hranu, funkcije vaše tiroide su pod velikim pritiskom, a metabolizam destabilizovan.

Možete dobijati kilograme, ili ih gubiti,  a da ne znate tačno zbog čega.

Identifikacija vaše intolerancije na hranu, i uspostavljanje ispravne ishrane, može značiti uklanjanje ogromne prepreke na putu ka gubituku suvišnih kilograma, kao i omogućavanju metabolizmu da ponovo radi punom snagom.

Evo tri glavna uzroka intolerancije:

  1. Genetska predispozicija;
  2. Prečesta konzumacija određene hrane (npr. jedete puno kikirikija svaki dan);
  3. Problematičan digestivni sistem, koji može biti uzrokovan:
    • Lekovima (npr. nesteroidnim protiv upalnim lekovima);
    • Hroničnom dehidracijom;
    • Nedovoljnom raznovrsnosti ishrane;
    • Hormonalnim disbalansom;
    • Prerađenom hranom;
    • Reaktivnom hranom (genetska predisponiranost);

Test intolerancije otkriva odgovor vaših antitela na 90 različitih vrsta namirnica, a reakcije određuje po njihovom intenzitetu.

Ovaj test se razlikuje od testa za alergiju (IgA) – u stvari, možete biti alergični na hranu (šta bi definitivno trebali da znate) ali ne i intolerantni na nju (ili obrnuto). Istovremeno možete testirati i intoleranciju i alergiju na hranu, uz veoma malu doplatu.

Ako hoćete da pronađete šta to tačno uzrokuje vaše simptome intolerancije na hranu, i koliko genetrski faktor igra bitnu ulogu kod vaše intolerancije na hranu, najbolji prilaz je sledeći:

  1. Savetujte se sa vašim lekarom da Vam odredi laganu ishranu i program suplemenata, koji će otkloniti dva od tri najčešća razloga simptoma intolerancije na hranu (prečesta konzumacija nekih vrsta hrane, ili problematičan želudac).
  2. Po ovom testu intolerancije na hranu se može odrediti genetska predispozicija intolerancije na hranu (pod pretpostavkom da su ostala dva faktora izuzeta).

Lagana ishrana i opcije dodataka ishrani bi trebalo sprovoditi dva do tri meseca, i time se ozbiljno baviti. To sve zahteva angažman i pažnju, ali zasigurno vredi.

Hrana koja uobičajeno izaziva intoleranciju su: orah, jaja, gluten i mlečni proizvodi. Veštački aditivi su takođe jedan od glavnih uzročnika.

Treba imati u vidu da se simptomi intolerancije na hranu mogu javiti između 30 minuta i 5 dana nakon konzumacije reaktivne hrane.

Dnevnik ishrane i reakcije na nju je, takođe, koristan način otkrivanja intolerancije na hranu.

Intolerancija na hranu je složeno pitanje, ali uz pravilno vođstvo i podršku, moguće je otkriti na koju hranu smo intolerantni, i time značajno unaprediti i uživati znatno bolje zdravlje.