Naše Usluge

Homeopatija

Homeopatija

Klasična homeopatija                                          Life ordinacija – homeopatija -Beograd

Homeopatija je sistem lečenja koji je ustanovio nemački lekar i hemičar Samuel Haneman, pocetkom 19. veka. Namenjena je svima – od trudnica i beba, do najstarijih i najnemoćnijih.

Rec homeopatija je kovanica dve grcke reci: homeo – „slično”, i pathos – „patnja”.

Homeopatija se zasniva na principu koji glasi: “Slično se sličnim leči “. To je tvrdio i otac medicine, cuveni Hipokrat, vec u petom veku pre Hrista, a to, zapravo, znači da je lek za npr. groznicu – upravo biljka, ili neka druga supstanca, koja i izaziva groznicu (nesto slicno serumu protiv zmijskog otrova koji se i pravi upravo od zmijskog otrova!) Zvanična, Zapadna, medicina ovaj princip koristi tek u retkim slucajevima, dok on u homeoptiji predstavlja osnovu, i po tome se ona i razlikuje od one “zvanične” medicine, jer Zapadna medicina cini upravo suprotno! Zapadna medicina poništava simptome odredene bolesti, cime faktički sprečava organizam da razvije i primeni prirodne odbrambene strategije za rešavanje problema.

Nasuprot tome, homeopatija i homeopatski lekovi nisu usmereni na simptome oboljenja, nego ih čak na početku i pojačavaju, cime se organizam dodatno alarmira da započne sopstveno ozdravljenje.

Homeopatija

Homeopatija i homeopatski lekovi su usmereni na celokupno biće bolesnika – fizičko, psihičko i mentalno – jer je već svima dobro poznato da svi poremećaji i oboljenja imaju koren u ova tri segmenta naseg postojanja. Zbog toga, homeopatski lek deluje istovremeno na sva tri polja, pomažuci da covek povrati snagu, i sam se izbori sa problemom koji ga muci. Nažalost, uslovi modernog življenja umnogome utiču na slabljenje prirodnih mehanizma samoozdrvaljenja, koji su ugradeni duboko u svakog od nas. Homeopatija ima za cilj da te mehanizme ponovo oživi. I u tome uspeva vec puna dva veka.

Homeopatski lekovi

Homeopatski lekovi su supstance najčesce biljnog, ali i mineralnog i životinjskog porekla. Oni deluju na energetskom nivou, i to prema fizičkim zakonima koje danas najbolje objašnjava kvantna fizika.

Homeopatija koristi lekove koji se razlikuju od onih “zvaničnih” po tome sto ne predstavljaju biohemijske, vec energetske jedinice, jer smo svi mi, u stvari, skupovi energije, koja vibrira na različitim, ili slicnim, frekvencijama. Kada dode do poremećaja odredene frekvencije – nastaje bolest, koja se trajno i korenski moze izlečiti upravo na tom, energetskom, nivou.

Homeopatski lekovi, delujući na fizicki plan, ujedno uravnotežuju i naše emocije i misli, koje su, veoma cesto, upravo i uzročnik nasih telesnih problema.

Homeopatski pregled – intervju , određivanje homeopatskog leka

 

Prvi pregled , uzimanje slučaja kod homeopatskog lekara uobičajeno traje oko jedan sat. U tom vremenu se odreduje tzv. homeopatska konstitucija pacijenta, prema kojoj se određuje i tzv. konstitutivni lek, tj. onaj lek koji pokriva sva polja naseg postojanja – fizičko, emotivno i mentalno. Tako homeopatija ulazi u naše živote.

Pregled kod homeopatskog lekara ponajviše liči na iskren razgovor koji biste mogli voditi sa poverljivim prijateljem. Taj razgovor podrazumeva iskrenost pacijenta, tj. mogućnost da slobodno i otvoreno odgovori na postavljena pitanja – npr. da li mu smetaju promene vremena, koju hranu i piće voli da konzumira, čega se plaši, kakav mu je temperament, kakvo mu je uobicajeno raspoloženje… Narociti akcenat se stavlja na osećanja pacijenta koja su dominirala u periodu nastanka bolesti ili poremećaja.

Treba naglasiti da od nivoa otvorenosti odnosa izmedu homeopatskog lekara i pacijenta umnogome zavisi uspešnost pri odredivanju pomenutog konstitutivnog leka, i, posledično, koliko ce uspesna biti homeopatija za tu osobu.

Homeopatski lekovi – kako se uzimaju?

Homeopatski lek se uzima, najčesce, u toku jednog dana, u nekoliko doza. Njegovo je dejstvo produzeno, i neki homeopatski lekovi deluju čak i po nekoliko meseci. U većini slučajeva, pacijentu se savetuje da nakon uzimanja leka precizno prati kako se oseća, da uočava promene, da zapisuje šta npr. sanja, da o svemu tome vodi čak i dnevnik.

Homeopatija

Nakon šest nedelja, pacijent dolazi na kontrolu, kada se konstatuje uspešnost terapije, odreduju dodaci terapiji, i raspravlja o promenama koje su nastupile u životu pacijenta.

Tok izlečenja je individualan – kod nekoga homeopatija pozitivne promene izaziva veoma brzo, kod nekoga sporije – sve u zavisnosti od raznih faktora: dužine trajanja bolesti, njenog tipa, ili ličnog stava pacijenta prema sopstvenom izlečenju i zdravlju.

Homeopatija – prva pomoć

Homeopatija je naročito efikasna kod urgentnih stanja, jer njeni lekovi nemaju neželjena dejstva, izuzetno su efikasni, brzi, i deluju na samu srž problema. Premda ne sadrže biohemijske supstance, mogu ih uzimati bukvalno svi. Naročito se preporučuju trudnicama i dojiljama, jer se homeopatskom terapijom nikakva štetna hemikalija neće preneti na plod ili dojencče.

U hitnim slučajevima pregled traje kraće od dva sata, ali se i tada strogo vodi računa da se problem i stanje pacijenta sasredi što preciznije, i shodno tome odredi terapija.

Važno!

Treba naglasiti da homeopatija ne negira postupke “zvanične”, Zapadne, medicine, niti im se suprostavlja. Homeopatska terapija može delovati uz terapiju “oficijelne” medicine, čineci da se pacijent postepeno oslobađa biohemijskih medikamenata, da smanji njihove doze, dok na kraju sam ne nadvlada tegobe koje su ga mučile.

Homeopatski lekari veoma rado sarađuju sa lekarima “zvanične” medicine (veliki broj homeopata je i završio studije “zvanične” medicine), sve u nameri da se pacijenti što pre i potpunije izleče, uz sto je moguce manje neželjenih propratnih efekata lečenja.

Homeopatija Beograd Zemun