Najnovije Vesti

Intolerancija na laktozu

Intolerancija na laktozu

Uzroci

Nekompletno apsorbovana laktoza iz mlečnih proizvoda fermentiše pomoću flore donjeg stomaka, što za rezultat ima stvaranje gasova, uglavnom H2, CO2, i metana, kao i hemijskih supstanci kao što su neke masne kiseline. Takva loša apsorpcija se dešava zbog smanjene sposobnosti enzima laktaze da u tankom crevu razloži laktozu na prostije elemente, pogodne za dalji transport putem krvi.

Stepen disfunkcije ovog procesa razlaganja varira od osobe do osobe, kako po intenzitetu, tako i po načinu pojavljivanja. Kod većine svetskog stanovništva, produkcija laktaze se konstantno smanjuje od vremena detinjstva, što znači da se od tog doba ujedno smanjuje i mogućnost pravilne digestivne obrade mleka i mlečnih proizvodi. Ipak, među narodima Evrope, naročito onim u severnom delu, veoma visok procenat populacije je zadržao mogućnost da i kao odrasle osobe vare velike količine laktoze. Intolerancija na lakozu, zajedno sa pripadajućim simptomima, prvenstveno je vezana za nasledni faktor. Simptomi intolerancije se pojačano javljaju usled povećane produkcije gasa i kratko-lančanih masnih kiselina. Sekundarna intolerancija na laktozu se odnosi na smanjenu aktivnost laktaze zbog neke upale (npr. celiakije ili Kronove bolesti), infekcije, ili iz nekog drugog razloga gubitka funkcije membrane tankog creva (npr. abdominalne radioterapije). Sekundarni tip intolerancije najčešće nestaje nakon nekog vida lečenja crevne sluzikože.

Intolerancija na lakozu moramo razlikovati od manje zastupljene alergije na protein kravljeg mleka, što je zapravo imuno odgovor na taj protein iz mleka. Alergija na mlečni protein proizvodi simptome koji traju nekoliko minuta ili dana, a povezani su sa reakcijama na koži, i češće se dešavaju kod dece. Kod alergije na mlečni protein čak i male količine mleka izazivaju reakciju, dok je većina ljudi koja pati od intolerancije na laktozu u stanju da apsorbuje određenu manju količinu mleka. Zapravo, oni, generalno, mogu dnevno popiti jednu čašu mleka, a da se ne pojave nikakvi značajniji simptomi.

Lakotoza se nalazi u mleku svih sisara, izuzev nekih morskih. Mlečni proizvodi sadrže različite količne laktoze, u zavisnosti od načina njihove produkcije i obrade. Pored onih izvora laktoze koje su jasno vidljivi, postoje i oni u skrivenoj formi. Npr. surutka se često koristi u prehrambenoj industriji kao sredstvo za zgušnjavanja ili bojenje, ili da poveća glatkoću i slatkoću hrane ili pića. Sosovi, supe, dresinzi za salate… često sadrže mleko u prahu, ili prozvode od njega. Laktoza se, takođe, koristi kao sredstvo za filtriranje u najmanje 20% lekova. Sadržaj laktoze ne zavisi od npr. temperature mleka ili nivoa masti, ali ako se mleko konzumira sa nekom drugom namirnicom (kao što je npr. čokolada ili pahuljice), to znatno može povisiti tolerantnost osobe na laktozu. Može se desiti da jogurt ne dovede do pojave ikakvih simptoma, premda mnoge bakterijske kulture iz jogurta proizvode laktazu, pomažući u razgradnji laktoze. Posledično, vredi se potruditi pa uporediti različite vrste jogurta, i tolerantnost na svaki od brendova.

Danas mnogi supermarketi u svojoj ponudi imaju mlečne proizvode sa smanjenim nivoom laktoze, što pojednostavljuje adekvatan unos kalcijuma, što je naročito važno kod slučajeva intolerancije na laktozu.

Zastupljenost u populaciji

 • Belačko stanovništvo severne Evrope ili Amerike: 10-20% 
 • Južno-amerikanci ili Evropljani, Hispanosi: okvirno 50%; 
 • Crnci iz Afrike ili Amerike: 70-80%; 
 • Azijati: 80-100%; 

Obično se javlja kod adolescenata ili odraslih, i može biti pokrenuto nekom stomačnom infekcijom, nenormalnim lučenjem tiroksina ili seksualnih hormona, ili, moguće, stresom.

Simptomi

Uobičajeni simptomi su nadimanje, abdominalni grčevi i bolovi, proliv ili zatvor, pojačano krčanje creva i proizvodnja gasa, refluks (npr. kiseli ukus u ustima, gorušica), mučnina i povraćanje. Ovi simptomi prate one uzrokovane funkcionalnim bolestima stomaka, a oko 50% pacijenata sa Sindromom problematičnog stomaka istovremeno pati i od intolerancije na laktozu.

Drugi simptomi, nevezani za gastrointestinalni trakt, a verovatno povezani sa intolerancijom na laktozu, su glavobolja i osetljivost na svetlo, gubitak koncentracije, loša kratkoročna memorija, ozbiljan dugotrajan umor, bol u mišićima, zglobovima, srčana aritmija, i različiti problemi, generalno vezani za alergije (osipi na koži i svrab, curenje nosa i sinuzitis, astma). Nije baš najjasnije da li je ovo poslednje uzrokovano intolerancijom na laktozu, ili samo koincidira sa njom kod nekih osoba.

Testiranje i dijagnoza

Razdvajanje uzroka intolerancije, tj. da li ona potiče od genetike ili oštećenja tankog creva, veoma je važno, premda su tretmani potpuno različiti. Jako je važno isključiti sve oblike oštećenja tankog creva (upale kao što je celiakija ili Kronova bolest, infekcije kao što je npr. lambliaza, oštećenja uzrokovana radioterapijom kancera), kao i sve vrste povezanih hormonalnih debalansa. Ova stanja mogu efikasno biti testirana korišćenjem npr. endoskopije sa biopsijom, ili analiziranjem uzoraka krvi ili stolice. Kada se pomenutim načinima ustanovi da po sredi nije oštećenje tankog creva ili hormonalni debalans, primarna intolerancija na laktozu se može utvrđivati veoma jednostavnim testom.

Lečenje

Redukcija unosa mlečnih proizvoda ishranom do individualno tolerišućeg nivoa, dovešće do rapidnog olakšanja stanja kod većine ljudi. Mada je mnoge mlečne proizvode lako prepoznati, lakoza u različitim formama se pronalazi kao dodatak širokom spektru hrane, uključujući pekarske proizvode, suhomesnate proizvode, gotova jela, napitke, lekove i mineralno-vitaminske dodatke ishrani. Treba dobro pročitati šta piše na dekleraciji nekog proizvoda. Jogurt se može tolerisati sve dok u njemu postoje bakterijske kulture koje proizvode laktazu. Takođe treba napraviti testove sa različitim vrstama jogurta, i videti koji brend najviše odgovora našim potrebama. Tvrdi sir, generalno, sadrži malu količinu laktoze, zahvaljujući načinu na koji se priprema.

Nedostajući enzim, laktaza, može se dodati ishrani u formi tableta ili sirupa. Ipak, nije lako potrefiti tačno doziranje laktaze, pa izbegavanje laktoze ostaje najbolji način za saniranje ovog problema.

Jako je bitno da se održi adekvatan unos kalcijuma. Korisno je unositi suplemente kalcijuma i vitamina D, a sledeće namirnice sadrže povišene doze kalcijuma: Brokoli, narandže, losos, sardine, badem, sojino mleko, i neke vrste hleba.

Druge informacije

 • Alergije na hranu mogu postojati zajedno sa intolerancijom na šećere. Generalno, posledični znaci mogućih dodatnih alergija su osip i svrab, sinuzitis ili astma ili alergija na seno.
 • Intolerancija na laktozu i fruktozu zajedno se nalaze kod aproksimativno 20-30% ljudi.
 • Tretman bolesti tankog creva (upale, infekicije) može izlečiti sekundarnu intoleranciju na laktozu.
 • Intolerancija na laktozu može opstati jedno određeno vreme nakon bakterijskog ili virusnog gastroenteritisa.
 • Češća konzumacija manjih količina mlečnih proizvoda, uzimanih uz ili posle neke druge hrane, dovešće do manje izraženih simptoma nego uzimanje velike količine mlečnih proizvoda na gladan stomak.
 • Kokosovo i pirinčano mleko je prirodno bez laktoze.
 • Proverite sve suplemente i lekove koje uzimate da li poseduju neke količine laktoze u sebi. Ako je potrebno, to pitanje postavite apotekaru ili proizvođaču. Moguće je da ćete biti u stanju da tolerišete mnoge od ovih proizvoda, zahvaljujući niskom nivou laktoze u njima.
 • Neke osobe imaju pozitivne rezultate od uzimanja probiotika, kao što su Laktobacilus ili Bifidobakterium.