Najnovije Vesti

Intolerancija na laktozu

Intolerancija na laktozu

Intolerancija na laktozu je kada u telu ne postoji dovoljno supstanci koje mogu rastvoriti laktozu. Laktoza je jedan od osnovnih sastojaka nase ishrane i tokom varenja ona se rastvara na dva osnova secera glukozu i galaktozu. Posledica nesvarene laktoze je da ona odlazi u debelo crevo gde se proizvodi mlecna kiselina i ugljen dioksid koji izazivaju bolove u stomaku, nadimanje i gasove. Takodje ljudi kod kojih je prisutna intolerancija na laktozu cesto pate i od dijareje. Genetski intolerancija na laktozu je izuzetno retka i primetila bi se u prvim danima zivota jer dete ne bi podnosilo majcino mleko.

Intolerancija na laktozu najcesce nastaje kao rezultat smanjivanja ili potpunog prestanka unosenja laktoze u duzem zivotnom periodu. Intolerancija na laktozu se povecava sa godinama neunosenja te supstance zato sto enzimi koji razgradjuju laktozu prestaju da se proizovde u organizmu. Intolerancija na laktozu moze nastati i posle odredjenih oboljenja u zivotu ali je takav oblik intolerancije na laktozu prolaznog karaktera. Cak i ukoliko patite od intolerancije na laktozu, morate unositi mlecne proizvode u svoju ishranu zbog kalcijuma i velike kolicine zdravih hranljivih materija. Pokusajte taktike poput unosenja mlecnih proizvoda sa manjom kolicinom laktoze. Tvrdi sirevi su odlican izbor. Takodje dodajte mlecne proizvode, najbolje mleko, postojecim obrocima.

Na taj nacin laktoza iz mleka ce biti razblezena ostalim hranljivim materijama koje se unose za vreme obroka i ukoliko je intolerancija na laktozu vas organizam ce na ovaj nacin moci lakse da je svari. Ukoliko ni ovo ne funkcionise i imate izuzetno jak oblik intolerancije na laktozu okrenite se mleku od soje sa povecanim nivoom kalcijuma. Danas postoje razliciti oblici mleka i jogurta od soje koji ne sadrze laktozu i u mnogome ce olaksati zivot ljudima koji pate od intolerancije na laktozu. Tako da, ukoliko patite od intolerancije na laktozu, znajte da to nije kraj sveta. Morate izbegavati odredjene namirnice ali srecom danas su Vam u ponudi mnogi supstituti pomocu kojih cete nadoknaditi sve potrebne hranljive materije.

Intolerancija na laktozu Beograd Zemun