Najnovije Vesti

Intolerancija na gluten

Intolerancija na gluten

Intolerancija na gluten ili celijacna bolest je stanje u kojem dolazi do hronicne negativne reakcije na odredjene lance proteina, pri cemu je najcesca manifestacija ovog stanja upravo intolerancija na gluten. Gluten je supstanca koja se nalazi u zitaricnom zrnevlju i intolerancija na gluten izaziva postepeno unistavanje tankog creva i neadekvatnim upijanjem hranljivih sastojaka posledicno.Intolerancija na gluten je najcesce genetska i dolazi iz porodice. Kod cak 10% rodjaka prvog reda ljudi koji pate od intolerancije na gluten moze da se razvije ovo stanje. Intolerancija na gluten moze se razviti kod osoba svih zivotnih doba i potrebni su kako genetska predispozicija tako i okidac za bolest koji dolazi iz okruzenja.

Ukoliko se vec utvrdi da bolujete od intolerancije na gluten morate to ozbiljno shvatiti i organizovati svoje navike u ishrani u skladu sa time. Morate u potpunosti prestati da unosite zitarice bogate glutenom kao sto su psenica, raz, jecam i zob. Morate posebno paziti na to da ove zitaricje ili njihovi hibridi ponekad dolaze pod razlicitim nazivima. Utvrdjeno je da osobe koje pate od intolerancije na gluten dobro podnose kukuruz i pirinac, tako da ako je vec utvrdjeno da patite od ovog stanja organizujte svoju ishranu oko ovih namirnica.

Pored ova dva sastojka postoji jos veliki broj zitarica koje se koriste u bezglutenskom kuvanju. Takodje morate obratiti paznju da, ukoliko patite od intolerancije na gluten, jela spremate na bezglutenskim uljima. Najbolja sansa za ljude koji pate od intolerancije na gluten je da vode zdrav zivot i pridrzavaju se dijeta koje ne sadrze gluten. U kombinaciji sa dijetom preporucuje se uzimanje razlicitih vitamina koji ce pomoci osobama koje boluju od ovog stanja. Ono sto je najzanimljivije kod intolerancije na gluten je da ne postoje tipicni simptomi ove bolesti. Najcesci simptomi intolerancije na gluten su dijareja, bolovi u stomaku, hronican umor, bolovi u kostima, gubitak telesne tezine i povecana osetljivost koze.

Intolerancija na gluten Beograd Zemun