Najnovije Vesti

Homeopatski lekovi za PMS

Homeopatski lekovi za PMS

Bovista lycoperdon, Calcarea carbonicum, Calcarea phosphoricum, Cuprum metallicum, Kali carbonicum, Lachesis, Natrum muriaticum, Veratrum album, Zincum metallicum; Hyoscyamus niger, Phosphorus, Phytolacca decandra.

Bovista lycoperdon

Konstitucija: Pacijent sa nervoznim temperamentom. Zimogrožljiv. Zamuckuje. Sve mu ispada izruku. Predimenzionirana osećanja. Odsutnost. Pacijent postaje osetljiv.Primetna malaksalost i zamor. Promene raspoloženja. Svadljivost, iritabilnost,zaboravnost. Osećaj tuge.

Simptomi: Proliv pre i posle menzisa. Ne podnosi usku odeću oko struka, palpitacije, opšta otečenost tela, utrnulost i peckanje u različitim delovima. Vrtoglavica pre menzisa. Žene koje zamuckuju i ispuštaju stvari.

Ostali simptomi mogu uključivati tragove menzisa između menstruacija, bol u pubičnom dela tokom menzisa, palpitacije i tremor.

Calcarea carbonica

Konstitucija: Osoba škrofuloznog izgleda (duge noge, kratko telo, pogrbljen hod) koja se lako prehladi, uz povećano lučenje sekreta. Odgovara ženama koje se imaju debelu,mlitavu i bledu kožu, bledunjav izgled, i imaju leuko-flegmatičan temperament.

Stalno razmišljanje i zabrinutost. Odbojnost prema radu, malodušnost i depresivnost. Zbunjenost, zaboravnost. Praznoverni strahovi. Rasejanost tokom menzisa. Brine oko svačeg. Veoma bojažljiva.

Simptomi: Jaka osetljivost na hladnoću; mestimično znojenje. Pre menzisa glavobolja, grčevi u stomaku, zimogrožljivost, pojačan vaginalni secret. Zadržavanje tečnosti i osećaj prepunjenosti. Glavobolja sa hladnim šakama i stopalima. Osećaj velike glave, veliki i tvrd abdomen. Ne podnosi usku odeća oko struka. Kod mladih devojaka gorenje i peckanje pre i posle menzisa. Vruće, otečene grudi. Grudi su osetljive i otečene pre menzisa. Menzis dolazi prerano, preobilan je, traje predugo, sa vrtoglavicom, zuboboljom i zimogrožljivošću, hladnimstopalima. I najmanji nadražaj izaziva povlačenje u sebe.

Ostali simptomi koji se vezuju za ovaj homeopatski lek uključuju osećaj ekstremne slabosti i iscrpljenosti, hladne udove uz teškoće pri penjanju stepenicama, pa čak i hodu. Simptomi se pogoršavaju pri izloženosti hladnoći i naporu, naročito ujutro.

Simptomi su i talasi hladnoće duž tela, iznenadno znojenje, naročito po glavi, ramenima i grudima, tokom noći. Osećaj lepljivih tabana i bol u leđima. Žene se žale na bol u materici i osećaj žarenja u vagini. Zabrinutost oko svačeg. Noćne more i poremećen san.

Calcarea phosphoric

Konstitucija: Odgovara anemičnim, darkerski nastrojenim, visokim mršavim osobama koje rastu suviše brzo, sa slabim kostima i krivom kičmom. Devojke zaostaju u sazrevanju. Anemične i mrzovoljne žene, mlitave, sa hladnim ekstremitetima i slabim varenjem.

Pacijent slabo razmišlja. Teško mu je da se mentalno napregne. Mentalna anksioznost gde je “sve problematično”. Razdražljiv pacijent. Zaboravan.

Simptomi: Seksualna želja se povećava pre menzisa. Nimfomania, svi su organi u erekciji, uz neizdržljivu požudu, naročito pre bolnog menzisa, pritiskanja ili osećaja slabosti u predelu materice. Erupcije se pogoršavaju tokom menzisa. Sekret je nalik belancu jajeta.

Ostali simptomi koji se saniraju ovim homeopatskim lekom su svi oni koji se pogoršavaju pri promeni vremena. Karakterističan osećaj je utrnulost, kao i tendencija ka ubrzanom disanju i uvećanju žlezda. Kod školaraca oko puberteta glavobolja zbog promene vremena, valovi topline i slabosti, učestalo znojenje. Menzis je obilan, a pacijent slab i teško diše. Menstruacija dolazi ranije, svake dve nedelje, slabog intenziteta i crvene boje. Grčevi i bol uz jezu, osećaj slabosti u ekstremitetima. Glad za slaninom, šunkom, usoljenim ili dimljenim mesom.

Cuprum metallicum

Konstitucija: Ugljično-nitrogenska konstitucija;

Osoba je nervozna, nezgodna, zlonamerna i zlovoljna. Snažan plač.

Simptomi: Snažno probadanje u abdomenu, prošireno na grudni koš, pre, za vreme ili posle menzisa. Palpitacije pre menzisa. Konvulzije pre menzisa. Porođajne konvulzijesa otvorenim ustima. Meznis kasni.

Kali carbonicum

Konstitucija: Odgovara ženama sa mekim telom, sklonosti ka gojenju, i osetljivosti na vremenske promene.

Psihološke promene, iznenadne izmene raspoloženja. Utučenost. Izrazita razdražljivost. Tvrdoglavost i preosetljivost na bol, buku, dodir. Kod mladih devojaka postoji istorija odložene menstruacije.

Simptomi: PMS sa otečenim grudima, koji dolazi zajedno sa pojavom probadajućeg, jakog bola i zadržavanja vode. Ostali simptomi mogu podrazumevati slabost sa slabim pulsom, zimogrožljivost, opštu depresiju, i vrlo karakteristična probadanja koja se mogu osetiti u bilo kom delu tela, ili vezano za bilo koju pojavu. Znojenje, bol u leđima, slabost. Ovakvi pacijenti primećuju povišenu seksulanu želju i libido. Fizička slabost je još jedan simptom koji je skoro uvek viđen kod svih pacijenata. Takođe, žale se na kiselinu u želucu, i mogu patiti od gorušice. Ovo često dolazi zajedno sa probadajućim bolom u region abdomena; Pacijent, takođe, može patiti od grčeva po celom telu. Žene imaju tendenciju da pate od stalnog zatvora. Česta potreba za uriniranjem. Intenzivan bol u leđima. Pacijent se može žaliti na nesanicu.

Lachesis

Konstitucija: Odgovara mršavim osobama, ili sa sklonošću da lako smršaju, uz hemoragičnu dijatezu.

Pacijent se oseća neprijatno, uz izraženu želju za boravkom na otvorenom vazduhu, negde pre menzisa. Delirijum tremens, uz drhtavicu i rastresenost. Ne trpi nikakvu tesnu odeću. Ujutro tužan. Nema želju da se meša sa ljudima. Nespokojan. Ne želi da učestvuje u radu, želi da se potpuno isključi.

Simptomi: Želja za alkoholom, školjkama. Klimakterički problem, palpitacija, zažarenost od topline, hemoragija, bol vrha glave, udari nesvestice. Simptomi se pogoršavaju ako se nosi tesna odeća. Neprestana potmula glavobolja sa nesvesticom. Pacijent je fizički iscrpljen i oseća se slabim. Proliv. Pacijent često pati od vrtoglavice, i može osetiti iznenadne talase topline tokom dana.

Natrum muriaticum

Konstitucija: Ovaj homeopatski lek je naročito podesan za osetljive, anemične, hlorotične osobe.

Depresija i introvertnost. Razdražljivost. Ako je tešite, dobićete prigovor. Pacijent želi da bude sam i da plače. Anksioznost i strah. Različita mentalna stanja.

Simptomi: Migrene koje pogađaju pacijenta, i izazivaju svetlosne fleševe u vidnom polju. Srčane i mišićne palpitacije. Žene mogu iskusiti mučninu, povraćanje i vrtoglavicu. Fizički umor i stalna drhtavica. Trzanje mišića. Stanje pacijenta može biti znatno pogoršano oko deset pre podne. Boravak u zagrejanoj sobi, i izloženost jakoj sunčevoj svetlosti u dugom periodu vremena, takođe može pogoršati simptome. Stanje pacijenta se može popraviti ako boravi na otvorenom i svežem vazduhu. Tipični simptomi su želja za slanim, kao i žeđ.

Veratrum album

Konstitucija: Žena sangviničkog, ili nervo-sangviničkog temperamenta.

Simptomi: Nimfomanija pre menzisa, neutoljiva strast koja leži u ženi. Ostali simptomi su menstrualni period sa veoma jakim tokom i grčevima, sa osećajem iscrpljenosti i ledene jeze. Ovi simptomi upućuju na potrebu za uzimanjem ovog homeopatskog preparata. Povraćanje i proliv su takođe često prisutni. Period može početi prerano i produžiti se predugo. Žena se oseća lošije noću, posle vežbanja, kao i posle konzumacije toplih napitaka. Hladni napici, mali obroci, kao i ušuškavanje u toplu odeću mogu doneti olakšanje.

Zincum metallicum

Konstitucija: Nervozni tip.

Averzija ka radu i priči. Zaboravnost.

Simptomi: Simptomi su uvek povezani sa nemirom, depresijom, jezom, osetljivošću u predelu kičme, i nemirnim stopalima. Suv kašalj pre i tokom menzisa. Ostali simptomi uključuju: Periodi depresije u toku menstruacije. Senzacije u predelu kičme. Trzanje. Bol, koji dolazi iz prostora između kože i mesa. Veliko olakšanje posle početka menstrualnog toka. Velika osetljivost na buku. Bolne grudi. Nadražene bradavice.

Hyoscyamus niger

Konstitucija: Odgovara nervoznim, iritabilnim, uzbuđujućim, sangviničnim osobama svetle kose.

Rasejanost. Maničnost. Erotičnost. Nemir.

Simptomi: Pre menzisa, histerični ili epileptički spazam. Pojačana seksualna želja. Dubinsko uznemirenje nervnog sistema. Čini se kao da je neka demonska sila zaposela mozak i sprečava njegovo normalno funkcionisanje. Izaziva celovitu sliku manije svadljivog i neobuzdanog karaktera.

Phosphorus

Konstitucija: Odgovara visokim i mršavim osobama, sa providnom kožom i tamnom kosom, naročito ženama sa tendencijom da povijaju ramena.

Nemir. Gubitak memorije. Izražena malodušnost.

Simptomi: Plačljivost pre menzisa. Velika osetljivost na spoljne nadražaje: svetlo, zvuk, mirise, dodire, promene u elektrostatičkom naponu, oluje sa grmljavinom. Iznenadno ispoljavanje simptoma, padanje u nesvest, znojenje, probadajući bol,itd. Zastrašenost, kao da nešto mili iz svakog ćoška. Stanje vidovitosti. Izražena tendencija da se započinju stvari. Uzbuđenost, izaziva vrelinu po celom telu.

Phytolacca decandra

Konstitucija: Ovaj lek odgovara reumatičnim i sifilitičnim osobama.

Veliki strah, osećaj da će sigurno umreti. Slabo samoprihvatanje.

Simptomi: Bolovi, nadraženost, nemir, sklonost ka nesvestici. Mastitis. Grudi su tvrde, bolne i modre. Prenadražene grudi pre i za vreme menzisa.