Najnovije Vesti

Homeopatija i Predmenstrualni sindrom (PMS)

Homeopatija i Predmenstrualni sindrom (PMS)

Polovina čovečanstva (sve žene) bar u jednom period svog reproduktivnog života oseti neku neprijatnost vezanu za redovni mesečni menstrualni ciklus. Savremeni način života je te neprijatnosti, izgleda, pojačao i umnožio. Problemi, vezani za menstrualni ciklus, dobili su i svoje ime, popularni Predmenstrualni sindrom (skup simptoma), skraćeno PMS. Ali, sa druge strane, razvijeni su i efikasni sistemi za ublažavanje tih problema, a među njima prednjači Homeopatija, koja svojim celovitim pristupom nudi rešenja bez sporednih negativnih efekata. U narednim člancima ćemo pokušati da Vam približimo ovu temu, kako biste svoje “mesečne biološke obaveze” podnosili lako i prirodno. Prosledite ih svim ženama u reproduktivnom ciklusu. Ako im Homeopatija pomogne da bar unekoliko olakšaju svoje mesečne tegobe, biće vam puno zahvalne.Predmenstrualni sindrom (PMS) je termin koji se koristi da opiše varijabilnu grupu fizičkih i psiholoških simptoma koji se javljaju par dana ili nedelju pre menstruacije, ili u bilo koje doba posle ovulacije, i nestaju skoro istog trenukta kada krene menstrualni tok, ili kratko nakon toga.

Nekada su simptomi tako teški da ugrožavaju normalno svakodnevno funkcionisanje, pa se formulacija “sindrom” proširuje na formulaciju “poremećaj”(PMP).

Predmenstrualni sindrom uključuje kombinaciju fizičkih, mentalnih i bihejvioralnih simptoma. Predmenstrualni sindrom je kompleksan zdravstveni izazov. Čak 70-80% žena ima iskustvo nekih simptoma predmenstrualnog sindroma tokom svog plodnog razdoblja.

Uzroci Predmenstrualnog sindroma (PMS)

Nije poznato šta tačno izaziva PMS, ali se zna da ga podstiče nekoliko faktora. PMS je često povezan i sa genetskim faktorima.

Savremena teorija sugeriše da interakcija neurotransmitera sa polnim hormonima u sklopu centralnog nervnog sistema može biti odgovorna za PMS. Takođe, primećena je i tzv. “serotoninska veza”. Istraživanja ukazuju da se dešavaju promene u hormonalnom nivou pre početka menstruacije, za vreme dok jajnici produkuju zajedno estrogen i progesteron. Žene koje nemaju ovulaciju nemaju ni PMS. Veruje se da su promene u nivou progesterona odgovorne za raspoloženje žene, njeno ponašanje, kao i fizičke promene tokom lutalne faze (druge polovine) menstrualnog ciklusa.

Sve žene, unutar svog prirodnog telesnog balansa, imaju kako ženske, tako i muške hormone. Ipak, povišeni nivo muških hormona, kao i povišeni nivoi prolaktina, mogu dovesti do odlaganja ovulacije i sniženog nivoa progesterona, uzrokujući PMS. Izgleda da ciklična hormonalna promena predstavlja važan raktor, jer se znaci i simptomi PMS-a menjaju sa hormonalnim fluktuacijama, a nestaju u toku trudnoće i menopauze.

U stvari, nizak nivo serotonina – važne hemikalije koju proizvodi mozak – može biti čak glavni uzrok PMS-a. Serotonin pomaže da se reguliše ciklus spavanja, metabolizam ugljenih hidrata, i utiče na regulaciju estrogena i progesterona. Postoji teorija da je uobičajeni Predmenstrualni sindrom (PMS), koji se inače odlikuje povećanim apetitom za ugljenim hidratima, izazvan niskim nivoom serotonina. Nedostatak serotonina može uticati i na ostale simptome PMS-a, kao što su depresija, slabost, želja za hranom, i problemi sa spavanjem.

Prema jednoj drugoj teoriji, Predmenstrualni sindrom (PMS) izazivaju inflamantorne supstance pod imenom prostaglandini. Prostaglandini se proizvode u grudima, mozgu, reproduktivnom sistemu, bubrezima, i gastrointestinalnom traktu, gde se PMS obično i manifestuje, i odgovorni su za probleme kao što su grčevi, preosetljivost grudi, gasovi, dijareja i zatvor.

Treća teorija objašnjava da je PMS povezan sa niskim nivoom vitamina i minerala.

Ostali mogući izazivači PMS-a mogu biti preterana konzumacija slane hrane (što može izazvati poremećaj razmene tečnosti), uzimanje alkohola i napitaka sa kofeinom (što može izazvati poremećaje energetskog nivoa i raspoloženja).