Najnovije Vesti

Gojaznost kod dece

Gojaznost kod dece

Tokom poslednje decenije gojaznost kod dece je postala toliko ozbiljan problem da poprima oblike prave epidemije modernog doba. Procenjuje se da na svetu postoji oko 40 miliona gojazne dece. Ono sto cini ovaj problem jos ozbiljnijim je cinjenica da se kada se stekne u detinjstvu, ljudi tesko oslobadjaju od gojaznosti u zrelijem dobu. Drugim recima, gotovo je sigurno da ce gojazna deca odrasti u gojazne ljude i zbog te cinjenica voditi manje kvalitetan zivot.

Razlozi za gojaznost se mogu podeliti na genetske i faktore okoline. Posto se genom coveka ne menja, jasno je da su najveci krivci za gojaznost dece faktori okoline. Kao prvo, sve veci broj mesta na kojima se prodaje brza hrana, puna masti i secera, je mozda i glavni uzrok sve vece gojaznosti kod dece. Ovi obroci imaju 50% vecu energetsku vrednost nego obroci spremani kod kuce i na taj nacin predstavljaju pravi okidac za gojaznost kod dece. Sve vecu popularnost dobijaju razliciti XL, BIG ili jumbo obroci koji dodatno pogorsavaju problem gojaznosti kod dece. Takodje, primetno smanjenje fizicke atkivnosti kod mladih, koji sve vise biraju da svoje slobodno vreme provode ispred kompjutera ili televizora. Na ovaj nacin, oni smanjuju broj utrosenih kalorija tokom dana i tako sebi povecaju sanse da postanu deca koja pate od gojaznosti. Ako se tome doda da prilikom gledanje televizije ili igranja igrica na kompjuteru svako dete voli da gricka nesto pocinjemo malo da shvatamo strasne dimenzije problema gojaznosti kod dece.

Kljucnu ulogu u borbi protiv gojaznosti kod dece igraju roditelji. Moraju shvatiti da samo oni mogu motivisati svoje dete da konzumira manje obroke i vise vremena provodi baveci se sportom. Roditelji moraju potiskivati zelju dace za brzom hranom i uciti ih da jedu iskljucivo kod kuce. Zdrave navike u ishranu su kljucne za borbu protiv gojaznosti kod dece. Najcesci pokazatelj gojaznosti je takozvani indeks telesne tezine koji se dobija tako sto se telesna tezima u kilogramima podeli sa visinom osobe u metrima.