Najnovije Vesti

Alergija na hranu

Alergija na hranu

Ukoliko patite od alergije na hranu morate biti svestni da imate ozbiljan zdravstveni problema koji se nekada moze i kobno zavrsiti po coveka, mada su srecom, alergijske reakcije blage. Alergija na hranu moze biti za svakog veoma mucna jer uslovljava onoga ko od alergije na hranu pati da prestane sa konzumiranjem odredjenih namirnica. Za alergiju na hranu nema leka i jedini nacin da alergiju na hranu izbegnete jeste da izbegavate hranu koja Vam uzrokuje alergiju.

Alergija na hranu se najcesce javlja kod konzumiranja kikirikija, oraha, lesnika, ribe, rakova, skoljki i drugih morskuh plodova. Alergiju na hranu najcesce izazivaju masnoca i secer. Alergija na hranu se osim na namirnicu moze javiti i na aditive, boje, konzervanse i pesticide. Od alergije na hranu pati veliki broj ljudi pogotovo u SAD i cesto se desavaju smrtni slucajevi zbog tog alergijskog stanja opasnog po zivot. Ukoliko se alergija na hranu jednom pokaze ona moze biti prisutna celog zivota ali se isto tako se moze i povuci.

Alergija na hranu se javlja i kod dece isto kao i kod odraslih. Alergija na hranu se moze javiti bilo kada pa tako neke osobe reaguju kad se sretnu sa nekom namirnicom dok se kod drugih alergija na hranu javlja iznenada nakon godina konzumiranja odredjene hrane. Alergija na hranu se moze pojaviti kao blaga reakcija organizma, odnosno svrab i peckanje jezika ili do onih opasnih po zivot. Do sada se pokazalo da osobe koje imaju alergiju na hranu imaju povisenu visinu enzima povezanog sa mastocitima.

Alergija na hranu se moze ustanoviti koznim i provokacijskim testom. Iako ne postoji lek za alergiju na hranu, postoje lekovi koji se uzimaju kao preventiva. Ukoliko pacijent potpuno ne izbaci konzumiranje hrane na koju je alergican njegovo stanje se moze pogorsati. Svakako je neophodno da osobe koje su alergicne na hranu uvek imaju u vidu koju hranu konzumiraju i da uvek pre nego sto nesto pojedu moraju znati sta jedu i od cega se ta hrana sastoji.